ГоловнеСвіт

ЗСУ зможуть обслуговувати Patriot – міноборони Польщі

Німеччина запропонувала Польщі вісім пускових установок Patriot. Варшава наполягає на передачі цих систем протиповітряної оборони Україні, там впевнені, що українські військові зможуть самі обслуговувати їх без втручання НАТО. Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, повідомляє польське видання Do Rzeczy.

Patriot найкраще працювали б у західних областях України, зазначив польський чиновник і додав, що таку рекомендацію йому дали офіцери протиракетних і зенітних військ Польщі.

«Це захищає польський кордон і водночас територію України від ракет, які становлять потенційну загрозу. Завдяки ефективному захисту української критичної інфраструктури українські громадяни не будуть змушені залишати свої будинки», – зазначив він.

За його словами, українські військові самі обслуговуватимуть ці системи, Польща не пропонувала Німеччині передавати обладнання разом з німецьким обслуговуючим персоналом.

«Я також не розумію аргумент, який часто наводять, про необхідність навчання – весь час підтримуючі країни навчають українців використанню багатьох сучасних систем озброєння, у тому числі таких складних, як пускові установки HIMARS або система NASAMS», – підкреслив Блащак.

Міністр вважає, що війна не закінчиться швидко, тому, пропонуючи Україні підтримку, союзники повинні думати про перспективу віддаленого майбутнього.

«Кожна одиниця сучасного озброєння наближає українців до перемоги. Оскільки HIMARS та NASAMS вже передані, аргумент про те, що Patriot можуть бути розгорнуті лише на території НАТО, не має сенсу. Ініціативу підтримують також політики Німеччини. Україна позитивно відреагувала, вони краще знають, що потрібно для оборони і неодноразово просили Patriot», – підсумував глава польського міноборони.

Як ми вже писали раніше, міністр оборони Німеччини Кристіне Ламбрехт пообіцяла подати німецькому уряду пропозицію щодо розгортання систем ППО Patriot на території України.