Здоров’я

Звички, які допоможуть відтермінувати старішання мозку

Антивікового догляду потребує й мозок людини.

Наш організм безперервно старішає. Це ні для кого не є таємницею, але якщо на антивіковий догляд за шкірою і усунення зморшок ми кидаємо усі сили, то про ті частини організму, що приховані від очей, ми думаємо набагато менше. Мозок старішає мало не швидше за усі інші органи: погіршення пам’яті і уповільнення когнітивних процесів може спостерігатися вже до 30 років, а далі усе ставатиме лише серйозніше. Є й гарні новини: старішання мозку можна легко відтермінувати, якщо дотримуватись базових правил. Нижче розповідаємо про три повсякденні звички, які допоможуть зберегти здоров’я і молодість мозку, інформує Ukr.Media.

Намагайтеся висипатися

Найбільш банальна порада, яку можна дати людині з будь-якою проблемою, — налагодити режим сну. Проте, коли йдеться про збереження здоров’я мозку, навряд чи можна вигадати щось більш важливе. По-перше, коли ми спимо, наш мозок активно вибудовує нові нейронні зв’язки, зміцнює вже наявні, а також — прибирає усі «непотрібні», що позитивно впливає на пам’ять. Крім того, під час сну у нашому організмі протікає очищення гліально-лімфатичної системи. Мозок позбавляється від токсинів (у тому числі й від тих, которі пов’язують зі стрімким розвитком хвороби Альцгеймера) шляхом значного розширення простору між мозковими клітинами. Отже, чим кращим є ваш режим сну — тим довше «прослужить» вам ваш мозок — і це правило, яке не можна змінити.

Ніколи не припиняйте вчитися

Ще одна банальна порада, але для нашого мозку не існує кращої активності, ніж навчання. У процесі впізнавання інформації і навичок, у мозку утворюються нові нейронні зв’язки, що також є важливим для підтримання гарної пам’яті. Саме через нестачу нової інформації мозок у літніх людей старішає значно швидше, ніж міг би. Вчитися можна будь-чому: починаючи від китайської мови, закінчуючи грою у теніс. Головне, щоб безперервно йшло надходження і обробка нової інформації. Освоєння творчих навичок теж допоможе поліпшити пам’ять. Подумайте, чого вам давно хотілося. Освоїти техніку графічного малюнка? Навчитися працювати за гончарним кругом? А, можливо, — танцювати танго? Будь-які активності, що включають у себе отримання та обробку нової інформації, підійдуть. Тож вам легко вдасться поєднати приємне з корисним.

Приймайте БАДи

Мозку досить важко працювати за умов сучасного ритму життя. За статистикою, понад 25 % (а це кожен четвертий) дорослих людей, що працюють, у всьому світі хоча б одноразово вдавалися до допомоги БАДів для поліпшення мозкової функції. Якщо вірити останньому дослідженню вчених Гарварда, дійсно допомогти у цьому питанні вам можуть лише п’ять добавок — три вітаміни групи B — В6, В9 і В12, Вітамін Е і омега-3 жирні кислоти. Ці речовини стимулюють побудову мембран у клітинах мозку, а також запобігають запальні реакції і знижують окисний стрес. Згідно зі статистикою, дефіцит цих речовин пов’язаний з більш високим ризиком різкого зниження когнітивних здібностей з віком.

Але варто пам’ятати, що навіть такі засоби повинен призначати лише лікар, оскільки самолікування може мати негативні наслідки для здоров’я.