ГоловнеСвіт

40 держав приєдналися до заяви Ради ООН про гуманітарну кризу в Карабасі

40 держав приєдналися до заяви Ради ООН про гуманітарну кризу в Карабаху, написала прес-секретар вірменського МЗС Ані Бадалян у соцмережі X.

«Кількість держав, які приєдналися до спільної заяви, прийнятої 11 жовтня в рамках 54-ї сесії Ради з прав людини ООН про вкрай важку гуманітарну обстановку та ситуацію з правами людини в Нагірному Карабаху, досягла 40-ка», — зазначила Бадалян.

Вона вказала фрагмент заяви, в якій йдеться про те, що масове переміщення вірмен Арцаха, які залишили свої будинки, сталося після військової операції Азербайджану 19 вересня, а також блокади Лачинського коридору, що тривала понад 9 місяців, що призвела до важкої гуманітарної ситуації.

Нагадаємо також, у четвер Вірменія закликала Міжнародний суд ООН накласти нові тимчасові заходи на Азербайджан, щоб запобігти, як стверджує Єреван, «етнічним чисткам» у Нагірному Карабаху.

Після військової операції Азербайджану його залишили понад 100 тисяч етнічних вірмен, практично все населення Карабаху.

У результаті повернення регіону під контроль Азербайджану так званий президент Карабаху підписав указ про ліквідацію усіх органів влади невизнаної республіки з 1 січня 2024 року.