ГоловнеПрогрес

Археологи розкрили деталі середньовічних ігор

Команда археологів з Cotswold Archaeology під час розкопок середньовічної будівлі в Бедфордширі в Англії зробила нове відкриття. Про це пише Heritage Daily.

«У середньовіччі «стольники» широко використовували для різних настільних ігор, де двоє гравців кидали кістки і пересували свої фігурки по рядах позначок. Слово «столи» походить від латинського слова tabula, що означає «дошка», і вперше з’явилося у Британії в римський період», — йдеться у повідомленні.

Окрім настільника, археологи знайшли середньовічну будівлю з дерев’яним каркасом і безліч середньовічних огороджувальних ровів.

Зазначається, що найпопулярнішою настільною грою у римлянів була Ludus duodecim scriptorium. Вона перекладається як «гра дванадцяти позначок». Гравці використовували три кубічних гральних кістки і кожен учасник мав по 15 фішок.

«Не завжди можливо визначити, до якої саме гри належали ігрові фігури, знайдені під час археологічних розкопок, оскільки часто не збереглося жодної дошки. Однак, зважаючи на зв’язок із середньовічним місцем, стиль оздоблення та розмір, цілком імовірно, що наша ігрова фігура могла використовуватися для гри в табулу в середньовічний період», — сказано у повідомленні.

Нагадаємо, культовий шутер S.T.A.L.K.E.R., відомий у всьому світі, з’явиться у вигляді настільної гри.