ГоловнеПрогрес

Астрономи вперше почули гравітаційний хвильовий фон Всесвіту

Групі вчених з Китаю, Індії, Європи та Австралії вдалося вперше почути низькочастотні гравітаційні хвилі, що протікають Чумацьким шляхом. Про це повідомляє Space.

Протягом майже десятиліття дослідники полювали на гравітаційний фон — слабке, але стійке відлуння гравітаційних хвиль, які, як вважається, були викликані подіями, що відбулися після Великого вибуху. Хоча фізикам було відомо про цей фон, сигнали гравітаційних хвиль важко було виявити. Тепер багаторічні спостереження остаточно підтвердили їхню наявність.

За словами астрофізика гравітаційних хвиль з Університету Вандербільта Стівена Тейлора, астрономи остаточно не переконані в причинах, що викликають гул, виявлений сигнал є переконливим доказом, він узгоджується з теоретичними очікуваннями щодо гравітаційних хвиль, які виникають від численних пар наймасивніших чорних дір у всьому Всесвіті.

Експерти стверджують, щосигнали можуть надходити від надмасивних чорних дір, які обертаються один навколо одного на орбітах, що стискаються протягом мільйонів років. Під час цього процесу вони вивільняють енергію у вигляді гравітаційних хвиль, які відлунюють по всьому Всесвіту.

Крім того експерти підкреслюють, що фонове дзижчання гравітаційних хвиль стає все більш значущим. Це дає докази існування безлічі надмасивних чорних дір, які можуть злитися в найближчі кількасот тисяч років.

Раніше повідомлялося, що астрономи оприлюднили знімок темної туманності відомої як LDN 1622.