ГоловнеСвіт

Держдепартамент США готує доповідь про події, що сталися у Нагірному Карабаху

Держдепартамент США готує доповідь про події, що сталися у Нагірному Карабаху.

Як передає «Арменпрес», про це повідомив заступник секретаря Бюро у справах Європи та Євразії Держдепартаменту США Джеймс О’Брайєн під час слухань «Майбутнє Нагірного Карабаху» у комітеті Палати представників Конгресу США із закордонних справ. «Хочу повідомити комітету, що за вказівкою держсекретаря ми готуємо всеосяжну та прозору доповідь про те, що там сталося не лише в ці дні, а й за кілька місяців до цього», — сказав О’Брайєн.

Він уточнив, що для цього залучено незалежних слідчих, є і свої слідчі, і інформація міжнародних неурядових організацій та інших слідчих. Він не уточнив дату початку розслідування, але запевнив, що вони будуть відкриті щодо обміну зібраною інформацією.

Стосовно примусового переміщення понад 100 000 осіб з Нагірного Карабаху внаслідок військової агресії Азербайджану, О’Брайєн зазначив, що вони наполягають на тому, щоб ці люди мали повний доступ до цієї території (ред. Нагірний Карабах), до їхньої власності, об’єкти культури повинні бути захищені. Люди повинні отримати відповідну інформацію, щоб змогли зробити вибір щодо свого майбутнього і знали, що вони матиме реальну можливість повернутися в Нагірний Карабах і жити там добре, якщо вони ухвалять таке рішення.