ГоловнеСоціум

До 2100 року клімат на 50% Землі може істотно змінитися — вчені

До 2100 року майже половина території Землі може увійти у нові кліматичні зони. Про це йдеться у дослідженні Університету у Вірджинії, пише Science alert.

Зміни клімату будуть настільки серйозними, що доведеться перемальовувати карти, створені у 1880-х роках.

«Прогнозується, що до кінця століття від 38 до 50% світової суші буде у кліматичній зоні, відмінній від сьогоднішньої», — заявили вчені.

За їх словам, якщо людство найближчим часом не скоротить викиди в атмосферу, то темпи глобального потепління продовжуватимуть прискорюватися стрімко.

Під загрозою опиняться системи виробництва харчових продуктів. Також поширяться хвороби, що передаються комарами.

Зміни очікуються у холодних зонах Європи та Північної Америки. До 89% Європи та близько 66% Північної Америки можуть перейти в інший кліматичний пояс до 2100 року.

«Найбільш драматичні зміни відбудуться у полярній зоні, яка охоплювала майже 8% площі суші нашої планети між 1901 і 1930 роками. Наразі вона вже скоротилася до 6,5%. З початку ХХ століття Земля вже зазнала зміни кліматичної класифікації 14,77% її суші, причому найбільші зміни спостерігалися в Північній Америці, Європі та Океанії. Цей результат ґрунтується на попередніх оцінках, зроблених у 2015 році з використанням кліматичних моделей, доступних на той час. Вони показали, що до 2010 року приблизно 5,7% загальної площі Землі змістилося в бік тепліших і сухих типів клімату порівняно з 1950 роком», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, танення льодовикового щита Гренландії підвищило рівень світового океану на 1,2 сантиметри. Такого показника було досягнуто за останні 20 років.