ГоловнеЗдоров’я

До або після сніданку: лікарі розповіли, коли краще чистити зуби

Відповідь на це питання може вас здивувати.

З самого дитинства ми чуємо про те, як важливо чистити зуби двічі в день. І, дійсно, нечищені зуби можуть обернутися не тільки карієсом, але і, наприклад, проблемами з нирками та інсультом, інформує Ukr.Media.

А ось з питанням про те, коли краще чистити зуби, все не так однозначно. Люди сперечаються: чи краще це робити до сніданку, чи після їжі? Відповідь на це питання може вас здивувати.

Дійсно, з вечірнім чищенням зубів все більш-менш зрозуміло. Чистити зуби потрібно після останнього приймання їжі — відразу після вечері або вже перед сном. Головне правило — не їсти і не пити нічого, крім води, після цього. А що ж робити вранці?

Дослідження, проведене Medicover Stomatologia, виявило: до 78,8% стоматологів чистять зуби після сніданку, 12,2% роблять це перед сніданком, і ще 10% — і до, і після.

Як пояснюють самі лікарі, чистити зуби потрібно після їжі, адже саме так ми видаляємо частинки їжі, які в іншому разі можуть стати живильним середовищем для каріозних бактерій. Крім того, чищення зубів після сніданку допомагає нейтралізувати кислотну реакцію.

Однак є один важливий нюанс: якщо ви любите їсти на сніданок кислі фрукти або балувати себе соком, то тоді зуби краще почистити до їжі. Фтор із зубної пасти робить нашу емаль більш стійкою до кислот. Так що зубна паста може підготувати зуби до фруктів. А ось чистити зуби після того, як ви з’їли, наприклад, апельсин, не варто — емаль в цей момент особливо чутлива, чистка може нашкодити.

А як щодо того, чим саме чистити зуби? Чи потрібно розщедрюватися на електричну зубну щітку? Тут думки фахівців розділилися. 48,8 % стоматологів використовують звичайну щітку, електричні моделі воліють 46 %. Любителі прогресу частіше використовували звукові моделі — 29%, магнітні — 17%. Причому серед учасників опитування не знайшлося лікаря, який використовував би зубну щітку з жорсткою щетиною.

Як зазначають стоматологи, видалення зубного нальоту — не єдине завдання будь-якої зубної щітки. Вона також повинна нейтралізувати кислотне середовище в ротовій порожнині, доставити фтор на емаль і знизити число каріозних бактерій. Для цього і потрібна зубна паста, яку ми розподіляємо щіткою.