ГоловнеСоціум

Духовка погано і нерівномірно прогрівається: у чому причина і що робити в цій ситуації

Причини, за якими духовка нерівномірно пропікає.

Щоб приготувати смачні пироги або іншу випічку важливо, щоб духовка працювала правильно. Погодьтеся, вельми прикро, коли ви довго і ретельно готували тісто, а в підсумку пироги вийшли сирими знизу, але підгоріли зверху. Приготувати більш ніжну страву (наприклад, безе) в такій духовці взагалі неможливо. Багато господинь в цьому випадку звинувачують авторів рецепта. Тим часом, швидше за все причини невдачі криються в неправильній роботі вашої духовки. Але, проблему цілком можна вирішити, і як завжди без серйозних матеріальних витрат. Ми вам зараз в цьому допоможемо, інформує Ukr.Media.

Ситуація, звичайно, неприємна, але цілком вирішувана на побутовому рівні, що називається «в домашніх умовах». Але перш ніж ми дійдемо до цього рішення, давайте спочатку розберемося чому таке взагалі відбувається в деяких моделях духовок.

Причини, за якими духовка погано прогрівається

Зазвичай, подібна проблема виникає з тими моделями газових духовок, в яких не передбачений режим примусової конвекції. В результаті тепло всередині розподіляється нерівномірно, через недостатню «потужність» природної конвекції.

В цьому випадку найбільш добре прогріваються ділянки, які найближче знаходяться до джерела вогню. А віддалені куточки духової шафи прогріваються набагато гірше.

Що робити?

Щоб духовка прогрівалася швидко і рівномірно, покладіть на її нижню полицю звичайну цеглу (можна 2 цегли). Але, перед цим прожарте цеглу протягом години.

В результаті температура всередині духової шафи буде розподілятися правильно, а значить ваша випічка однаково добре пропечеться і зверху, і знизу, і всередині.

Ще кілька варіантів вирішення проблеми

Швидше прогріти духовку можна не тільки за допомогою цегли. Якщо її немає, можна насипати на деко річковий пісок або кухонну сіль шаром приблизно в 3 сантиметри. А щоб виключити потрапляння таких допоміжних елементів в їжу, просто накрийте деко фольгою.

Інший варіант — розташувати на деку дрібні камені. Вони можуть послужити прекрасною заміною пекарському камінню, яке продається в магазині і спеціально призначене для цієї мети.

І останнє, потрібний рівень розташування дека з наповнювачем визначте самі. Зазвичай, його розміщують в самому низу духовки. Якщо цей варіант не спрацював, підніміть деко трохи вище.