ГоловнеСоціум

Еліта у Китаї масово скуповує американський препарат проти COVID – ЗМІ

На тлі нового спалаху коронавірусу у Китаї місцева партійна і бізнес-еліта масово закуповує антиковідний препарат Paxlovid американської корпорації Pfizer. Про це 28 грудня повідомила газета Financial Times.

Зазначається, що ліки є єдиним іноземним препаратом проти COVID-19, який китайська влада схвалила для застосування у країні.

Як заявили медики, чиновники і власники бізнесу скупили значні запаси пігулок за завищеною ціною, аби захистити своїх батьків, родину чи друзів. При цьому багато лікарень мають нестачу Paxlovid.

Як пише FT, незважаючи на спалах захворюваності, влада КНР не поспішає робити Paxlovid доступним для громадян.

У середині грудня Pfizer підписала угоду про дистрибуцію з китайською державною компанією Meheco Group. Перші поставки Paxlovid у Китай відбулися ще у березні, коли стався спалах коронавірусу у Шанхаї. Але після цього постачання було обмеженим, тому зараз надходять повідомлення про дефіцит препарату у країні.

Деякі приватні клініки у Китаї пропонують Paxlovid за ціною 8 300 юанів (1 200 доларів) за упаковку.

«Обмежена пропозиція перетворила Paxlovid на популярний подарунок серед людей з гарними зв’язками. Співробітник однієї з лікарень у Пекіні сказав, що «значна» кількість прописаних таблеток була куплена здоровими людьми», – йдеться у статті.

Нагадаємо, наприкінці листопада у Китаї прокотилася хвиля масових протестів через жорсткі антиковідні заходи.

У результаті влада частково зняла COVID-обмеження у великих містах, навіть там, де досі реєструють велику кількість випадків захворювання.