ГоловнеСоціум

Фонд Притули закупив 101 БТР для військових

Благодійний фонд Сергія Притули придбав для українських військових 101 гусеничний бронетранспортер, зокрема БТР Spartan. Про це йдеться у повідомленні фонду у Facebook.

Зазначається, що 1-2 березня в Україну прибули перші 24 броньовані машини.

Загалом було придбано вісім моделей, зокрема британський APC FV103 Spartan, а також броньовані автомобілі Samaritan, Sultan, Stormer, Shielder, FV432 Bulldog, FV434 та Samson.

За словами Притули, вперше українська армія отримує таку велику кількість бронетранспортерів не завдяки міжнародній допомозі, а за гроші українців та благодійників з закордону.

У фонді зазначили, що бронетехніка заїжджає в Україну кількома чергами, враховуючи складність логістики. БТР пройшли техобслуговування у Великій Британії. Відразу після доставки в Україну команда фонду передасть бронетранспортери командуванню Сухопутних військ ЗСУ. Військові розподілять техніку по бригадах.

Фонд Притули оголосив збір коштів на британські бронетранспортери 2 листопада 2022 року. За півтора дня вдалося зібрати 236 мільйонів доларів.

Гусеничні бронетранспортери Україна вже отримувала як допомогу від партнерів, вони вже є на озброєнні ЗСУ. У червні 2022 року британський уряд передав понад 35 БТР Spartan. Вони добре себе проявили під час українського контрнаступу у Харківській області. У них висока прохідність в умовах бездоріжжя, болота або поганої погоди.

Раніше повідомлялося, що Іспанія передасть Україні 20 БТР. А влада Португалії вирішила передати Києву 14 БТР.