ГоловнеСвіт

Європа завершила зиму із рекордними запасами газу

Країни Європи завершили зиму із рекордними запасами газу в підземних сховищах (ПСГ). Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) у середу, 1 березня.

Наразі європейські ПСГ заповнені на 61,65% (на 21,61% пункту вище, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років). У них міститься 66,94 млрд куб. м газу.

Відбір газу зі сховищ країн ЄС 27 лютого становив 600 млн куб. м. Водночас закачування дорівнювало 18 млн куб. м.

Опалювальний сезон у Європі розпочався 14 листопада, і з цього моменту країни ЄС відібрали зі сховищ 42,1 млрд куб. м газу. При цьому сумарний відбір газу з ПСГ на 106 день з моменту досягнення максимуму їхнього заповнення на 12,45% нижчий від середнього значення на цей день за попередні п’ять років. Минулий сезон відбору газу з європейських підземних сховищ завершився 19 березня 2022 року, коли залишалося лише 25,5% запасів.

Поточний тиждень у Європі виявився холоднішим за попередній, що вже призвело до зростання відбору газу. Температури у багатьох країнах ЄС виявляються на рівні кліматичної норми.

При цьому Європа наростила надходження СПГ із терміналів до газотранспортної системи до максимуму з початку грудня. Потужності регазифікації скрапленого газу та подальшого його закачування до європейських трубопроводів зараз завантажено на 67% від максимуму. Середня ціна закупівлі газу за підсумками лютого впала до $583 за тисячу куб. м.

Напередодні повідомлялося, що в 2022 році споживання газу в Європі знизилося на 13% або більше, ніж на 70 млрд куб. м. Це найсильніше зниження попиту у регіоні в історії.

Також стало відомо, що Євросоюз заощадив 12 млрд євро після відмови від газу з Росії.