ГоловнеСвіт

Іспанія і Марокко повернулися до проекту будівництва тунелю під Гібралтаром

Іспанія та Марокко погодилися відновити розробку пропозицій щодо будівництва залізничного тунелю під Гібралтарською протокою.

Як пише Railway gazette, дослідження щодо міжконтинентального фіксованого транспортного сполучення між Європою і Африкою проводилися з інтервалами протягом понад 40 років під координацією державних організацій Secegsa в Іспанії та SNED в Марокко. Однак спільний мароккансько-іспанський комітет не збирався з 2009 року.

Наразі іспанська Secegsa отримала 2,3 мільйони євро в рамках Плану відновлення, трансформації та стійкості ЄС. Це дозволить партнерам оновити результати попередніх досліджень.

«Після 14 років з моменту зустрічі в Танжері в жовтні 2009 року ми збираємося дати поштовх дослідженням проекту, який має велике геостратегічне значення для наших країн і для відносин між Європою та Африкою», — заявила міністр транспорту Іспанії Ракель Санчес Хіменес.

Відзначимо, що в 2021 році повідомлялося про наміри Великої Британії побудувати 28-кілометровий тунель між Гібралтаром, що є британською територією, і марокканським Танжером. Ці наміри активізувалися після виходу Британії з ЄС.