ГоловнеСвіт

Іспанія оголосила про приєднання до угоди про боєприпаси для України

Іспанія оголосила про приєднання до схваленої напередодні ініціативи щодо закупівлі Європою одного мільйона артилерійських снарядів для України протягом року. Про це у середу, 22 березня, заявила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес, повідомляє Cadena COPE.

«Після завершення необхідних адміністративних формальностей Міністр оборони підписала документ», — зазначає видання.

Таким чином, Іспанія стала дев’ятнадцятою країною-учасником проекту.

Видання нагадує, що угода передбачає інвестування 2 млрд євро у постачання Україні одного млн артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців для посилення підтримки Києва.

«Проект, який просуває Європейське оборонне агентство, фінансуватиметься Європейським фондом миру і дозволить терміново вирішити проблему нестачі боєприпасів та збільшити можливості європейської промисловості для задоволення нинішніх та майбутніх потреб», — сказано в повідомленні.

Зазначається, що ЄС уперше проведе спільні закупівлі озброєнь. Таким чином, європейські політики мають намір «зменшити витрати» і «уникнути ризиків затримок через несподівані зміни попиту».

В рамках ініціативи найближчим часом союзники доставлять в Україну ті запаси боєприпасів, які вже є на складах Європи.

Західні партнери Києва цілком можуть розпочати постачання винищувачів F-16 Україні, адже остаточної відмови від надання такої допомоги немає. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Представники правлячого режиму Росії знову почали погрожувати застосуванням ядерної зброї, оскільки вони бояться нових постачань озброєння в Україну.