ГоловнеСвіт

Ізраїль придбає у США ще 25 винищувачів F-35

Ізраїль ухвалив рішення придбати у США ще 25 винищувачів п’ятого поколыння F-35, щоб сформувати третю ескадрилью з цих машин та довести їхній загальний парк до 75. Про це повідомило міністерство оборони Ізраїля.

«Міністерство оборони Ізраїлю та Армія оборони Ізраїлю придбають третю ескадрилью літаків F-35. Міноборони закупить у американського уряду загалом 25 літаків F-35, які будуть вироблені компанією Lockheed Martin. Це придбання розширить парк цих літаків, що експлуатуються ВПС Ізраїлю, до 75», – йдеться у заяві.

У Міноборони зазначили, що «ціна угоди становить близько $3 млрд, вона фінансується із фондів американської допомоги».

Очікується, що місія Міноборони Ізраїлю в США направить офіційний лист-запит до Управління спільної програми F-35, що полегшить схвалення та підписання угоди найближчими місяцями.

Відомо, що у 2010 році Ізраїль ухвалив рішення закуповувати у США літаки F-35. Перші два таких винищувачі приземлилися на ізраїльській базі Неватим у грудні 2016 року. Через рік армія завершила процедуру приймання та оголосила про початок оперативного застосування винищувачів.

Раніше стало відомо, що Румунія придбає американські винищувачі п’ятого покоління F-35. Рішення принято на тлі агресії РФ проти України.