ГоловнеЗдоров’я

Кілька вагомих причин їсти банани щодня

Банани — популярний фрукт, який приносить величезну користь для здоров’я. А ще стиглі банани — це відмінний спосіб задовольнити свою пристрасть до солодкого.

Цей жовтий фрукт — один з найпопулярніших у світі. Будучи вихідцями з Південно-Східної Азії, зараз їх вирощують у багатьох частинах світу. Сортів бананів, напевно, трохи менше, ніж у яблук, але, тим не менш, дуже багато. Є навіть сорти з рожевою м’якоттю і блакитною шкіркою. Але найпоширеніший вид — Кавендіш, різновид десертного банана. У незрілому стані він зелений, а в міру дозрівання жовтіє, інформує Ukr.Media.

Обґрунтовані причини їсти банани частіше

У бананах міститься багато важливих поживних речовин. Вони містять необхідну для шлунково-кишкового тракту клітковину і антиоксиданти. В одному плоді середнього розміру (120 г) також може бути:

калій — 9 % від РДНС (Рекомендована добова норма споживання);
вітамін B6 — 33 % від РДНС;
Вітамін C — 11% від РДНС;
магній — 8 % від РДНС;
мідь — 10% від РДНС;
марганець — 14% від РДНС;
чисті вуглеводи — 24 г;
клітковина: 3,1 г;
білок: 1,3 г;
жири: 0,4 г.

Середнього розміру банан містить близько 105 калорій і майже повністю складається з води і вуглеводів.

Банани містять поживні речовини, які знижують рівень цукру в крові. Вони багаті пектином — типом волокон, які надають м’якоті губчасту структурну форму. Незрілі плоди містять стійкий крохмаль, який діє як розчинна клітковина і не перетравлюється. І пектин, і стійкий крохмаль можуть знижувати рівень цукру в крові та пригнічувати апетит, уповільнюючи спорожнення шлунка.

Банани можуть покращити здоров’я травної системи. Харчові волокна пов’язані з багатьма перевагами для здоров’я, включаючи поліпшення травлення. Банан середнього розміру містить близько 3 г клітковини, що робить його чудовим джерелом харчових волокон.

У бананах міститься два основних типи клітковини:

пектин (зменшується в міру дозрівання банана;
стійкий крохмаль (міститься в незрілих бананах).

Стійкий крохмаль не перетравлюється і потрапляє в товсту кишку, де стає їжею для корисних бактерій в кишечнику. Крім того, деякі дослідження припускають, що пектин може допомогти захистити від раку товстої кишки.

Банани можуть допомогти схуднути. По-перше, банани відносно низькокалорійні: плід середнього розміру містить трохи більше 100 калорій. Але при цьому вони дуже поживні. Вживання більшої кількості клітковини з овочів і фруктів неодноразово пов’язували з більш низькою масою тіла і втратою ваги.

Банани можуть підтримувати здоров’я серця. Калій — мінерал, необхідний для здоров’я серця, особливо для контролю артеріального тиску. Банани — відмінне дієтичне джерело калію. Один плід середнього розміру містить 9% РДНС. Дієта, багата калієм, може допомогти знизити артеріальний тиск, а у людей, які вживають багато калію, ризик серцевих захворювань істотно нижче. Крім того, банани містять пристойну кількість магнію, який також важливий для здоров’я серця.

Банани містять потужні антиоксиданти. Вони містять кілька типів потужних антиоксидантів, які пов’язують з багатьма перевагами для здоров’я (зниження ризику серцевих і дегенеративних захворювань).

Банани добре насичують. Стійкий крохмаль — це тип неперетравлюваних вуглеводів, що містяться в незрілих бананах та інших продуктах харчування, що діє в організмі як розчинна клітковина. Як показує практика, чим зеленіше плід, тим вище вміст в ньому резистентного крохмалю. З іншого боку, жовті стиглі банани містять меншу кількість стійкого крохмалю та загальної кількості клітковини, але пропорційно більшу кількість розчинної клітковини. І пектин, і стійкий крохмаль знижують апетит і посилюють відчуття ситості після їжі.

Банани корисні при тренуваннях. Їх часто називають ідеальною їжею для спортсменів, головним чином через мінерали та легко засвоювані вуглеводи. Вживання їх може допомогти зменшити м’язові спазми та болючість, пов’язані з фізичними вправами.

Банани легко додати в будь-який раціон. Банан не тільки неймовірно корисний, він ще й один з найбільш зручних перекусів. Ви навіть можете використовувати його замість цукру в випічці, наприклад. Крім того, через товсту шкірку м’якуш банана рідко містить пестициди.