ГоловнеСвіт

Комітет Європарламенту закликав запровадити санкції проти Азербайджану

Комітет із зовнішніх відносин Європарламенту ухвалив річні доповіді про реалізацію єдиної політики безпеки та оборони, а також про реалізацію спільної зовнішньої та безпекової політики, в яких закликав ЄС застосувати санкції проти Азербайджану. Про це повідомляє «Арменпрес».

Наголошується, що в доповідях засуджується заздалегідь спланований напад Азербайджану на Нагірний Карабах.
Європейські парламентарі наголосили, що вчинена Азербайджаном агресія не може залишитися без наслідків, слід запровадити санкції проти керівництва країни, відповідального за численні порушення режиму припинення вогню.

У текстах міститься заклик призупинити дію меморандуму ЄС-Азербайджан про взаєморозуміння у сфері енергетики з огляду на драматичну ситуацію з правами людини в цій республіці, а також припинити з нею переговори щодо нової угоди про співпрацю.

«Будь-яке поглиблення відносин ЄС з Азербайджаном має бути зумовлене суттєвим прогресом у сфері захисту прав людини, верховенства закону, розвитку демократії та основних свобод, включаючи права етнічних меншин», – йдеться у доповідях.

Депутати також вітали відправлення громадянської місії ЄС до Вірменії, метою якої, згідно з документом, є підвищення рівня безпеки в регіоні.

Крім того, вони закликали ЄС збільшити кількість спостерігачів, розширити можливості та географічне охоплення місії, а також продовжити термін її розміщення ще на п’ять років.

Також міститься заклик до Баку дозволити розміщення такої ж місії на своїй території та у Нагірному Карабаху.
«ЄС закликає бути готовим до застосування цілеспрямованих та індивідуальних санкцій проти авторів агресії, але не обмежуватися політичним та військовим оточенням президента Ільхама Алієва. Крім того, слід припинити імпорт нафти та газу з Азербайджану у разі будь-якої військової агресії проти територіальної цілісності Вірменії», — вважають парламентарії.

У документах міститься вимога захистити вірменську культурно-історичну та релігійну спадщину у Нагірному Карабаху відповідно до стандартів ЮНЕСКО та міжнародних зобов’язань Азербайджану.

Нагадаємо, в результаті бойових дій, розв’язаних Азербайджаном у вересні в Нагірному Карабаху, до Республіки Вірменія перебралося понад 100 тисяч людей.