ГоловнеСвіт

Макрон критикує Орбана за порівняння членства ЄС з радянською окупацією

Президент Франції Емманюель Макрон розкритикував прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за порівняння членства в ЄС з радянською окупацією.

Заяву французького президента наводить The Guardian, повідомляє «Європейська правда».

«Брюссель не вторгався в Угорщину. Угорщина прийняла суверенне рішення приєднатися до Європи. Вона дуже виграла від цього і продовжує вигравати з того часу, як приєдналася. І угорський народ живе набагато краще відтоді, як приєднався до Європи, але це був суверенний вибір», – сказав Макрон.

Водночас він сказав, що немає причин забороняти зустрічі Орбана з главою Кремля Владіміром Путіним, але це має відбуватися за попередньої координації з країнами-членами ЄС.

Він сказав, що членство в ЄС означає, що існують певні «обмеження», і жодна країна-член не повинна вдаватися до дій, які послаблюють спільноту.

«Немає абсолютно жодної необхідності забороняти главі держави або уряду рухатися в тому чи іншому напрямку. Це не шокує нас. Я прошу, з поваги і лояльності, щоб ми координували свої дії заздалегідь і координували їх потім, і щоб, особливо в ситуації, в якій ми перебуваємо з Росією, ми не використовували ці двосторонні контакти для того, щоб домовлятися про речі, які можуть послабити нас самих», – зазначив Макрон.

Він додав, що не має «моральних чи етичних уроків» для Орбана.

«Я не засуджую те, що він зробив. Я думаю, що це може бути корисним, хто знає, в якийсь момент. Я просто кажу, що ми не повинні дозволити цьому послабити нас. Я думаю, що з початку війни в Україні наша сила полягала в тому, що ми були єдиними, швидкими і витримували лінію», – додав президент Франції.

Сам Орбан заявив, що не планує вибачатися за свою зустріч з президентом Росії у Китаї та вважає свої дії правильними.