ГоловнеЕкономіка

МЕА прогнозує падіння видобутку газу в Росії

Росія у 2023 році може скоротити видобуток газу майже на 8% порівняно з попереднім роком. Про це йдеться у квартальному звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) щодо ринку газу, оприлюдненому у вівторок, 28 лютого.

«Експорт російського трубопровідного газу до країн ОЕСР у Європі в 2022 році скоротився приблизно на 50% (83 млрд куб. м) порівняно з попереднім роком, до найнижчого рівня з середини 1980-х років. Тоді як постачання до Туреччини знизилося на 18% порівняно з попереднім роком, постачання газу до Євросоюзу впало більш ніж удвічі, що призвело до зниження на 78 млрд куб. м порівняно з 2021 роком», — йдеться у звіті.

У 2023 році, якщо постачання в ЄС збережеться на поточному рівні, експорт російського трубопровідного газу до Європи скоротиться ще на 40% (на 30 млрд куб. м) порівняно з 2022 роком, прогнозує МЕА. В агентстві також допускають сценарій, за якого постачання російського газу до Європи може і зовсім припинитися, що чинитиме додатковий тиск на ринки.

Видобуток газу в Росії цього року, згідно з оцінками МЕА, може знизитися приблизно на 8% — до 620 млрд куб. м із 672 млрд куб. м у 2022 році.

Вказано, що країнам Європи в 2022 році вдалося частково компенсувати різке скорочення поставок з Росії за рахунок імпорту трубопроводами з альтернативних джерел та рекордними закупівлями скрапленого природного газу (СПГ). Так, трубопровідні постачання з Норвегії зросли на 3% (на 4 млрд куб. м), постачання газу з Азербайджану — на 40% (на 3 млрд куб. м). При цьому постачання газу з Північної Африки скоротилося на 10% (на 4 млрд куб. м). Імпорт СПГ Європою зріс на 60% — близько 170 млрд куб. м, що стало найвищим рівнем за всю історію спостережень.

У 2023 році країни Європи можуть ще збільшити імпорт СПГ, але зростання буде обмежене лише 3% через прогнозоване сильне зростання попиту в Китаї.

Раніше повідомлялося, що у 2022 році експорт Газпрому в далеке зарубіжжя впав удвічі — до 100,9 млрд кубометрів газу. Це антирекорд за історію компанії: навіть у 1990 році на експорт пішло 110 млрд кубометрів.

Також стало відомо, що за рік Росія зменшила видобуток газу на 12%. Падіння видобутку та експорту пов’язане з відмовою європейських країн від купівлі російського газу, а також із вибухами на газопроводах Північний потік-1 та Північний потік-2.