ГоловнеПолітика

Місце України за правом у НАТО – Столтенберг

Місце України — за правом серед країн-членів НАТО. В Альянсі обіцяють зробити все, щоб це стало можливим. Про це сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

«Маємо забезпечити якомога потужніші можливості української безпеки. Україна за справедливістю має знайти місце в євроатлантичній сім’ї і місце України за правом – у НАТО. І ми допоможемо. З нашою підтримкою ми зробимо це можливим», – запевнив він.

Столтенберг високо оцінив хоробрість ЗСУ та стійкість українського народу, який надихає весь світ. Він зазначив, що приїхав сьогодні із простим сигналом: НАТО стоїть разом із Україною.

«Ми стояли з вами після незаконної анексії Росією Криму в 2014 році, ми стоїмо разом з вами в героїчній боротьбі проти російських загарбників і на захисті вашої країни. І ми стоятимемо поряд з вами завтра, коли ви відбудовуватимете країну і працюватимете заради світлого майбутнього українського народу», – сказав Столтенберг і наголосив, що російська агресія має бути зупинена.

Водночас він наголосив, що не знає, коли може завершитися ця війна.

Столтенберг також розповів, що під час зустрічі із Зеленським обговорювалася довгострокова підтримка, яка допоможе Україні перейти від оснащення та доктрини радянських часів до стандартів НАТО і забезпечити повну оперативну сумісність української армії з силами Альянсу.

«Це свідчення довгострокової відданості НАТО Україні. Альянс стоїть з вами сьогодні, завтра і стоятиме так довго, як потрібно», – запевнив Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, на цій самій прес-концеренції Зеленський заявив про нового главу відносин України з НАТО. За його словами, зі Столтебергом обговорювалися чотири основні питання.

Зазначимо, що в Україні рекордна підтримка членства у НАТО. Проти такої перспективи виступають лише 3% населення.