ГоловнеСоціум

На дні Середземного моря виявили доісторичну дорогу

На дні Середземного моряархеологи за допомогою супутникових знімків виявили і розкопали залишки семитисячолітньої дороги, прихованої під шарами морського мулу біля південного узбережжя Хорватії. Про це пише ScienceAlert.

Зазначається, що ця захоплююча знахідка, зроблена на затонулій неолітичній стоянці Соліне, можливо, колись пов’язувала стародавнє поселення культури Хвар з нині ізольованим островом Корчула.

Доісторична дорога була захищена від сильних хвиль протягом тисячоліть. Прохід завширшки близько чотирьох метрів був збудований із ретельно складених кам’яних плит.

Дослідники вважають, що хварська культура епохи неоліту, яка колись населяла східну Адріатику, збудувала нині затоплене поселення Соліні та стародавній прохід, що з’єднував острови.

За допомогою радіовуглецевого аналізу деревини, що збереглася, було встановлено, що все поселення датується приблизно 4900 р. до н.е.

Раніше повідомлялося, що археологи знайшли найстаріше місто з видобутку перлів у Перській затоці на острові Синія в Умм-ель-Кувейн.