ГоловнеПрогрес

На планетах у Чумацькому Шляху може бути позаземне життя — вчені

Вчені з Університету штату Флорида, США, зробили нове дослідження, в якому довели, що приблизно на 30% екзопланет у Чумацькому Шляху може існувати життя, пише Forbes.

«Всі ці планети обертаються навколо зірок, що належать до типу червоних карликів. Ці зірки є меншими, ніж наше Сонце, вони холодніші та випромінюють менше тепла та світла. Проте вони становлять приблизно 75% із 200 млрд зірок у Чумацькому Шляху. Ми зробили висновки на основі даних досліджень далеких 150 екзопланет, що обертаються навколо червоних карликів. Для цього використовували архівні дані космічного телескопа Кеплер, який вже припинив свою роботу, але встиг виявити понад 2600 планет», — заявили дослідники.

За їх словами, зоною, придатною для життя, є регіон космосу навколо зірки, де існують планети з досить комфортною температурою, тобто там температура не дуже низька, і не дуже висока.

«Якщо на такій планеті існує більш помірна температура, то це означає, що на поверхні планети могла залишитися вода в рідкому вигляді. Для появи життя на Землі було необхідне це найважливіше середовище, тобто і на інших планетах вода може стати джерелом життя. У той же час, якщо екзопланета знаходиться в зоні, придатній для життя червоного карлика, але обертається занадто близько до своєї зірки, то сильні спалахи і велика кількість тепла можуть не дозволити зародитися будь-якому життю на планеті.Подібне відбувається в тих зіркових системах, де є лише одна планета. Таких систем існує приблизно 2/3 у нашій галактиці, але решта приблизно 30% систем складаються з двох і більше екзопланет», — додали експерти.