ГоловнеСвіт

Нідерланди створять реєстр військових злочинів РФ

У Нідерландах буде створено Міжнародний центр із кримінального переслідування за агресію РФ проти України, а також буде створено реєстр злочинів. Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра на спільному брифінгу з главами МЗС України Дмитром Кулебою та Естонії Урмасом Рейнсалу, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми говорили про відповідальність, без якої не може бути довготривалого миру. Росія має нести відповідальність за все, що вона скоїла на українській землі. Усі військові злочини Росії, злочини проти людяності мають бути покарані. Нідерланди підтримують усі ці зусилля», — сказав він. Хукстра.

Він наголосив, що Нідерланди підтримуватимуть Україну у боротьбі за свободу та мир так довго, скільки це потрібно – як у питанні постачання зброї, гуманітарної допомоги, так і у відновленні та покаранні РФ за злочини.

«Разом з партнерами ми розслідуватимемо всі скоєні злочини, особливо викрадення українських дітей. У Нідерландах діятиме Міжнародний центр з кримінального переслідування за скоєння злочину агресії проти України. У Нідерландах разом з Україною ми створюватимемо реєстр злочинів, скоєних проти України. Сьогодні відбудеться зустріч груп діалогу», — зазначив міністр.

За його словами, буде забезпечено вирішальну роль України у цьому процесі та верховенство права навіть в умовах війни.

Раніше у США заявили про готовність судити російських військових злочинців. До законодавства внесено необхідні зміни.

Нагадаємо, у вечірньому відеозверненні до народу України президент Володимир Зеленський розповів про зустріч із генеральними прокурорами з держав – партнерів України та міжнародних інституцій. Він підкреслив, що моральний обов’язок світу – відновити справедливість та покарати військових злочинців.