ГоловнеСвіт

Польща та ЄС домовилися про виробництво для України снарядів

Польща підписала «рамковий контракт» з Європейським оборонним агентством (EDA) щодо спільних закупівель 155-мм боєприпасів для України. Про це повідомляє радіо RMF FM.

«Рамковий контракт» поки що не містить подробиць, однак підписання документа означає, що тепер країни ЄС уже можуть розміщувати конкретні замовлення на польських заводах.

Польський уряд 1 червня схвалив угоду про постачання боєприпасів між Агентством з озброєння та консорціумом PGZ-AMUNICJA, до якого входять, зокрема, Polska Grupa Zbrojeniowa, Zakłady Metalowe Dezamet або Mesko.

Угода є першим етапом замовлення на сотні тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів і, з огляду на потреби європейського та світового ринків, передбачає експорт.

Тепер країни перебувають у процесі розміщення замовлень, на основі яких EDA підготує оптові замовлення для європейської промисловості. До кінця вересня, після збору замовлень, розміщених окремими країнами ЄС, Європейське оборонне агентство направить перші конкретні реалізації.

В основному замовлення стосуватимуться виробництва 155-мм боєприпасів. Польські збройові заводи отримають конкретні замовлення наприкінці вересня.

Нагадаємо, 17 серпня президент Володимир Зеленський анонсував, що восени Україна проведе Форум оборонних індустрій.