ГоловнеЕкономіка

Польща запропонувала «Укрзалізниці» два нові залізничні маршрути: інфраструктура вже готова

Польський залізничний оператор SKPL веде переговори з «Укрзалізницею» про відкриття маршрутів Сянок — Хирів і Перемишль — Хирів.

Про це розповів директор SKPL Томаш Страпагель в інтерв’ю Центру транспортних стратегій.

«Переговори з цього питання ще тривають. Ми вважаємо, що до Хирова потрібно запускати два потяги: один зі Сянока, інший — з Перемишля. Ми подали відповідну заяву до адміністрації Підкарпатського воєводства та Укрзалізниці», — розповів Страпагель.

Коли саме можуть бути відкриті рейси до Хирова, Страпагель не прогнозує.

«Однак хочу наголосити, що інфраструктура для цього вже готова, адже шляхи до Хирова в обох напрямках уже відремонтовано», — сказав він.

Нагадуємо:

У лютому 2023 року Міністерство інфраструктури повідомило про ремонт 70 км колії біля кордону з Польщею на ділянках держкордон — Старжава — Хирів — Нижанковичі — держкордон (лінія 102) і Хирів — Самбір.

Лінія 102 може стати найшвидшим маршрутом між кількома повітами польського Підкарпатського воєводства, який дасть змогу Україні отримати два додаткові переходи з Польщею.

У серпні Укрзалізниця та польський перевізник PKP підписали угоду про спільну роботу з розвитку пасажирських і вантажних залізничних перевезень між країнами.

15 жовтня починає працювати найкоротший залізничний маршрут між Варшавою та Львовом.

Перевезення між Варшавою і Рава-Руською виконуватиме польський залізничний оператор SKPL. За продаж квитків на цьому маршруті відповідатиме «Укрзалізниця».