Соціум

Проект будівництва залізничного тунелю на дні Балтійського моря між Фінляндією та Естонією знайшов інвестора

Проект з будівництва тунелю на дні Балтійського моря для швидкісних поїздів між Фінляндією та Естонією знайшов інвестора з Китаю — Touchstone Capital Partners Ltd., з посиланням на Nakolei.

Проект тунелю довжиною 100 кілометрів займається компанія FinEst Bay Area Development. Будівництво, за попередніми оцінками, коштуватиме 15-20 млрд євро.

Тунель Гельсінкі-Таллінн стане найдовшим у світі підводним залізничним тунелем, майже вдвічі довшим за тунель під Ла-Маншем. Тунель призначений для інтеграції Фінляндії в стандартну європейську залізничну мережу, яка розгортається до країн Балтії через проект Rail Baltica.

Зазначається, що загалом знайдено фінансування 85% проекту.

Зараз понад вісім млн людей подорожують Фінською затокою щороку, і, за прогнозами, пасажиропотік на цьому маршруті швидко зростатиме та досягне 30 млн пасажирів до 2030 року. Новий тунель розроблено з урахуванням зростаючої кількості пасажирів. Очікується, що це скоротить час у дорозі з двох годин до 30 хвилин.

Згідно з документами та заявами представників FinEst Bay щодо тунелю, він буде побудований за допомогою 60 бурових машин і включатиме будівництво двох тунелів, одного для пасажирських поїздів, а іншого для вантажних.

Будівництво тунелю Гельсінкі-Таллінн було розпочато в рамках фінсько-естонського проекту FinEst Link, який частково фінансується Європейським фондом регіонального розвитку.

У квітні 2021 року Фінляндія та Естонія підписали Меморандум про співпрацю у розвитку великих транспортних проектів, зокрема залізничного тунелю Гельсінкі-Таллінн та Rail Baltica. Угода діє до 2030 року та має забезпечити кращі умови для подання заявок на отримання коштів від Європейського Союзу для реалізації цих проектів.