ГоловнеПолітика

Рада закликала країни-члени НАТО підтримати вступ України до Альянсу

Верховна Рада прийняла звернення до держав-членів та парламентської асамблеї НАТО із закликом сприяти прискоренню вступу України до Альянсу. Відповідний проект постанови №9192 народні депутати підтримали на пленарному засіданні у понеділок, 10 квітня. Про це повідомив член фракції Європейська солідарність Олексій Гончаренко.

Український парламент закликав парламенти держав-членів НАТО та парламентську асамблею НАТО виконати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо членства України.

У зв’язку з цим українські парламентарі вважають за необхідне, щоб країни-члени Альянсу звернулися до своїх урядів із проханням сприяти ухваленню спільних з Україною документів на підтримку наближення її до майбутнього членства під час весняної сесії ПА НАТО у Люксембурзі та Вільнюського саміту НАТО.

Державам-членам НАТО пропонується уповноважити свої уряди на вжиття всіх заходів щодо скликання в рамках Вільнюського саміту НАТО засідання комісії Україна — НАТО на рівні лідерів за участю президента України Володимира Зеленського.

Зазначимо, що у травні 2022 року Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Додамо, що 4 квітня 2023 року Фінляндія офіційно вступила до НАТО і стала 31 його членом. Глава Держдепу США Ентоні Блінкен заявив, що всі необхідні формальності виконані, і тепер Фінляндія є повноправним членом Альянсу.