ГоловнеСвіт

Росія стає «молодшим» партнером Китаю — Болтон

Китаю останнім часом вдалося стати «старшим» партнером у відносинах із Росією. Про це заявив колишній радник із національної оборони президента США Дональда Трампа Джон Болтон, повідомляє Укрінформ.

«Ми спостерігаємо, як Росія дедалі більше підпадає під контроль Китаю. Це — союз, який формує Китай, і Росія в ньому — молодший партнер», — сказав він.

При цьому Болтон наголосив, що для США такі відносини між Москвою та Пекіном проблематичні.

«Було б добре знайти спосіб відвадити Росію від Китаю», — зазначив екс-радник Трампа і закликав чинну адміністрацію США відреагувати на постійне зближення Китаю, РФ, Ірану та КНДР.

«Ми сидимо без діла, а китайці, росіяни, Іран, Північна Корея та деякі інші роблять кроки для зближення і багато хто погрожує нам», — зазначив він.

Болтон також звернув увагу, що Китай може вийти переможцем з війни в Україні, хоч би яким чином вона не завершилася.

«Одним із найбільших переможців війни в Україні є Китай. Якщо перемогу здобуде Росія, захопивши всю Україну, це стане перемогою для союзника Китаю, що посилить і сам Китай. Втім, якщо Росія продовжить грузнути в Україні, це зробить РФ ще більш залежною від Китаю. У такому разі Китай теж виграє», — резюмував екс-радник Трампа.

Раніше агентство Reuters повідомляло, що китайські дослідники аналізують помилки, яких Росія припустилася у війні проти України. Крім того, Пекін вивчає вплив американської зброї та технологій у цьому протистоянні.