ГоловнеСвіт

Румунія хоче виробляти ракети-перехоплювачі SkyCeptor

Представники румунської компанії Electromecanica та американської Raytheon Missiles&Defense підписали лист щодо намірів виробництва в Румунії ракет-перехоплювачів SkyCeptor.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на пресслужбу Міністерства економіки, підприємництва та туризму Румунії.

«Підписання листа є наступним кроком після укладення у 2022 році меморандуму про взаєморозуміння, коли Raytheon Missiles&Defence і Electromecanica розпочали переговори щодо виробництва в Румунії ракет-перехоплювачів SkyCeptor, що означає початок співпраці та визначення її рамок», – йдеться в повідомленні.

Міністр економіки Румунії Штефан-Раду Опря зазначив, що румунська оборонна промисловість потребує інвестицій, обміну технологіями та ноу-хау.

Він підкреслив, що підписання листа про наміри є ще одним доказом функціонування стратегічного партнерства зі США.

SkyCeptor – це спрощена модифікація ракети-перехоплювача Stunner, розроблена компаніями Rafael і Raytheon для ізраїльського зенітного комплексу «Праща Давида». Ракета може застосовуватися для перехоплення реактивних снарядів РСЗВ, протирадіолокаційних ракет, керованих авіабомб, стратегічних крилатих ракет великої дальності.

До слова, напередодні Сполучені Штати дозволили Ізраїлю продати систему «Праща Давида» Фінляндії. Це стане першим випадком передання цього озброєння за кордон.

Нагадаємо, на початку липня стало відомо, що в Румунії створять центр підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзниці, зокрема Україна.