ГоловнеЕкономіка

Румунія розглядає передачу Україні частини надприбутків енергокомпаній

Румунія розглядає можливість спрямування частини прибутків енергокомпаній на відновлення енергетичної інфраструктури України. Про це повідомило Міненерго за підсумками зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з главою МЗС Румунії Лумініцею Одобеску у Лондоні.

Зазначається, що сторони обговорили заходи з посилення енергетичної безпеки в регіоні, а також допомогу українському енергосектору у відновленні та відбудові об’єктів інфраструктури, зруйнованих внаслідок російських атак.

«Особливу увагу на зустрічі міністри приділили заклику Міністерства енергетики України до іноземних партнерів поділитися додатковими прибутками, які енергетичні компанії отримали в результаті розв’язаної Росією війни в Україні, що зумовило істотні стрибки цін на енергоринках, а відтак — незаплановані доходи їхніх гравців», — вказали в відомстві.

У відповідь на це звернення міністр енергетики Румунії Вірджил Даніель Попеску проінформував українську сторону про готовність румунських колег розглянути цю ініціативу.

У Міненерго нагадали, що литовська Ignitis Group першою ухвалила рішення про спрямування 10% (12 мільйонів євро) надприбутків на відновлення України.

Раніше повідомлялося, що внески до Фонду підтримки енергетики України перевищили 219 мільйонів євро.