ГоловнеПолітика

Саміт за демократію — Україна візьме участь у ініційованому США заході

Україна візьме участь у Саміті за демократію, який цього тижня відбудеться під проводом Сполучених Штатів Америки, повідомив президент Володимир Зеленський.

«Готуємося до важливої міжнародної події, яка відбудеться цього тижня за ініціативи президента Байдена та Сполучених Штатів. Саміт за демократію. Україна братиме участь. Наша позиція на підтримку свободи прозвучить, як завжди, міцно», — заявив він.

Цей саміт є зовнішньополітичною ініціативою США, що покликана зміцнити демократію в усьому світі та зупинити зростання автократій.

На нього запрошено представників 120 країн світу. Запрошення не отримали дві країни НАТО: Туреччина та Угорщина.

Як повідомляють ЗМІ, США досі покладаються на Туреччину та Угорщину в протидії російському впливу, проте у Білому домі зростає стурбованість відступом цих двох країн від демократичних цінностей.

Основною темою обговорення під час Саміту, за словами заступника речника Держдепартаменту США Веданта Патела, стане необхідність припинення війни в Україні та відновлення світового порядку. Крім того, за словами речника, учасники саміту обговорять інші теми, що стосуються майбутнього демократії як у США, так і в глобальному контексті.

Як повідомлялося раніше, Туреччина підтримала заявку Фінляндії на членство в НАТО, але поки що блокує шлях до Альянсу для Швеції.

У понеділок, 27 березня, вступ Фінляндії в НАТО ратифікував також парламент Угорщини.