ГоловнеСвіт

Швеція назвала кількість установок Archer для ЗСУ

Уряд Швеції ухвалив рішення передати Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer. Про це сказав міністр оборони країни Пол Джонсон, повідомляє Dagens Nyheter.

«Вони дадуть українцям можливість вивести з ладу російські артилерійські системи… Можна сказати, що система Archer – це снайперська гвинтівка, а не дробовик. Саме здатність завдавати надглибоких ударів по артилерійській системі супротивника робить Archer унікальним», – сказав Джонсон.

Він зазначив, що Archer не може зрівнятися за дальністю стрілянини з американською реактивною артилерійською системою Himars, але вона стане гарним доповненням до РСЗВ.

Згідно з додатковими поправками до бюджету Швеції, поданими до парламенту, уряд також просить передати Україні 10 танків Leopard 2, 50 бойових машин піхоти Stridsfordon 90, системи ППО та протитанкові засоби. Вся ця зброя оцінюється у суму понад 6 млрд. шведських крон – понад 570 млн. доларів.

Очікується, що Україна отримає установки Archer за кілька місяців після того, як на них будуть встановлені комп’ютери для управління вогнем та пройде навчання українського персоналу. Також поряд з Україною буде створено логістичний хаб для обслуговування та ремонту САУ.

Швеція зараз має 48 одиниць САУ Archer, з яких 24 використовуються шведськими Збройними силами. Інші установки були на зберіганні і будуть передані Україні або продані Великій Британії.

Нагадаємо, у січні стало відомо, що Швеція надасть Україні близько 50 БМП та САУ Archer у рамках пакету військової допомоги на суму близько 420 млн доларів.

Згодом повідомлялося, що Швеція передасть САУ Archer Україні так швидко, як зможе.