ГоловнеСвіт

Сім країн ЄС замовили снаряди для України через спільні закупівлі

У межах схеми закупівель Європейського Союзу сім країн замовили необхідні артилерійські снаряди для України. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що схему було створено в рамках плану вартістю не менше двох млрд євро, запущеного в березні з метою доставки в Україну 1 млн артилерійських снарядів та ракет протягом року.

Досі оборонні закупівлі переважно залишалися прерогативою урядів 27 окремих країн-членів блоку.

Як повідомляється, сім держав-членів вже розмістили замовлення на 155-мм боєприпаси за прискореною процедурою EDA. Найближчими тижнями та місяцями можуть з’явитися додаткові замовлення, наприклад, для національних цілей поповнення запасів.

Які саме країни замовили боєприпаси, а також вартість та кількість замовлень в EDA не повідомили, заявивши, що інформація є конфіденційною.

У відповідь на запит Reuters міністерство оборони Литви підтвердило, що вона є однією з країн.

Угоди укладалися як на снаряди, так і на компоненти, такі як детонатори, снаряди, заряди та капсулі.

Зазначається, що схема охоплює чотири «сучасні вогневі платформи, розроблені та вироблені в Європі… і які найчастіше використовуються українськими збройними силами». Згадуються французькі CAESAR, польські Krab, німецькі PzH2000 та словацькі Zuzana C/2000.

Розмістивши замовлення до кінця цього місяця, країни мають право подати заявку на відшкодування витрат на боєприпаси, закуплені для України, із фонду ЄС, Європейського фонду миру.

Нагадаємо, у Європарламенті схвалили механізм оборонних закупівель.

Як повідомлялося, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО має рамкові контракти на боєприпаси на суму 2,4 млрд євро, які охоплюють 155-мм артилерію, протитанкові керовані ракети та боєприпаси для основних бойових танків.