ГоловнеСвіт

США нададуть Україні снаряди зі збідненим ураном — Reuters

Сполучені Штати вперше надішлють до України бронебійні боєприпаси зі збідненим ураном. Про це у п’ятницю, 1 вересня, інформує Reuters з посиланням на власні джерела.

«Снаряди, які можуть допомогти знищити російські танки, є частиною нового пакету військової допомоги Україні, який має бути представлений наступного тижня», — повідомляє інформагентство.

Повідомляється, що снаряди зі збідненим ураном зможуть застосовуватися за допомогою американських танків Abrams, а останні мають доставити на територію України протягом найближчих тижнів.

Один із чиновників сказав журналістам, що вартість майбутнього пакета, в який буде включено снаряди, становить від 240 до 375 мільйонів доларів залежно від того, що в нього включать.

Збіднений уран — метал високої щільності (приблизно втричі вищий за щільність заліза), у військовій промисловості використовується для виробництва комбінованої броні та бронебійних підкаліберних снарядів.

Противники таких озброєнь, наприклад Міжнародна коаліція із заборони уранової зброї, вказують на ризики для здоров’я від вживання або вдихання пилу збідненого урану, зокрема можливість розвитку раку і вроджених дефектів. Хоча матеріал має значно меншу радіоактивність, ніж уран природного походження, його частки можуть затримуватися на тривалий час. Також це може ускладнити процес післявоєнного очищення територій нашої держави.

Раніше ЗМІ писали, що США планують дати Києву касетні снаряди з більшою дальністю ураження.

Нагадаємо, США виділили Україні черговий пакет військової допомоги на 200 млн доларів.