ГоловнеПолітика

США прискорять постачання ЗСУ систем Patriot — Пентагон

Зенітні ракетні комплекси (ЗРК) Patriot Україна отримає від США швидше, ніж очікувалося. Підготовка українських військових добігає кінця. Про це заявили представники Пентагону, повідомляє CNN.

Українці після завершення навчання у США вирушать до Європи для додаткової підготовки ще на двох системах Patriot – одній американській та одній виробництва ФРН і Нідерландів. Ці ЗРК розгорнуть найближчими тижнями на території України.

Американські інструктори змогли значно прискорити терміни підготовки, оскільки українські військові мали знання про системи ППО, зазначили в Пентагоні.

«За нашими оцінками, українські солдати вражають і абсолютно швидко навчаються. Завдяки їхнім широким знанням у галузі ППО та досвіду перебування в зоні бойових дій, їм було легше — хоча це ніколи не було легко — засвоїти концепції експлуатації та обслуговування системи Patriot», — наголосив бригадний генерал Шейн Морган.

Він додав, що навчання завершено за вісім тижнів, тоді як спочатку планувалося, що воно триватиме десять тижнів. Графік навчання був «агресивним» — українці тренувалися щодня з 7 ранку до 6 вечора.

Нагадаємо, Україна має отримати комплекси Patriot від США, Німеччини та Нідерландів. В офісі президента повідомляли терміни отримання цих систем.

Додамо, іспанський ЗМІ повідомив, що міністр оборони Польщі Маріуш Блащак нібито заявив, що Україна вже отримала ППО Patriot. При цьому Міноборони Польщі в інформаційному запиті спростувало цю інформацію. Там повідомили, що Блащак зазначив, що завдяки зусиллям Польщі було ухвалено рішення про передачу Patriot Україні, а твердження про отримання комплексів може бути пов’язане з помилкою під час перекладу.