ГоловнеСвіт

США розблокують активи Ірану на шість мільярдів доларів — ЗМІ

США дозволили переказ шести мільярдів доларів заморожених коштів Ірану з Південної Кореї до Катару для здійснення анонсованого обміну ув’язненими між Вашингтоном та Тегераном. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Мова про угоду, згідно з якою п’ятьом громадянам США, затриманим в Ірані, буде дозволено виїхати в обмін на передачу коштів і звільнення п’яти іранців, які утримуються в США.

У документі Державного департаменту зазначається, що держсекретар Ентоні Блінкен визначив: скасування санкцій відповідає інтересам національної безпеки США.

Документ, надісланий комітетам Конгресу США, вперше офіційно визнає, що уряд Штатів звільняє п’ятьох іранців, затриманих у Сполучених Штатах, у межах угоди про забезпечення свободи п’яти американських громадян.

Переказ коштів принесе лиш «обмежену вигоду Ірану», оскільки гроші можуть бути використані лише для гуманітарних потреб, зазначається в документі.

Прес-секретар Білого дому Едріенн Вотсон заявила, що 8 вересня Блінкен зробив «процедурний крок у межах тривалого процесу, щоб забезпечити можливість переказу іранських коштів з одного закритого рахунку на інший і зберегти обмеження на їх використання лише для торгівлі товарами гуманітарного призначення”.

За її словами, адміністрація тримала Конгрес у курсі з самого початку процесу.

За словами восьми іранських та інших джерел інформагентства, знайомих із ходом переговорів, переказ шести мільярдів доларів і обмін ув’язненими може відбутися вже наступного тижня.

Нагадаємо, Іран сповільнив процес збагачення урану до рівня 60%. За три місяці його запаси зросли лише на 7%.