ГоловнеПрогрес

Стало відомо, що знаходиться в ядрі Марса

Вченим вперше вдалося з’ясувати, з чого складається ядро Червоної планети та уточнити його розмір. У цьому допоміг аналіз архівних даних марсіанського посадкового апарату InSight, пише Gizmodo.

Дослідники вперше виявили сейсмічні хвилі, які проходили через ядро Марсу.

Апарат пробув на Червоній планеті з 2018 по 2022 рік. Він зареєстрував понад 1300 марсотрусів та зафіксував сейсмічні хвилі, що виходять від них.

Джесіка Ірвінг із Бристольського університету, Велика Британія, заявила, що ядро Марса не складається повністю із заліза і не є дуже щільним, а навпаки рідким.

«Тобто це не тверда куля із заліза, а вона складається з рідкого сплаву заліза з іншими хімічними елементами. Виявилося, що до складу ядра Марса входить багато сірки та інших елементів. Тут навіть невелику кількість водню. Аналіз отриманих даних показав, що приблизно 20% маси ядра Марса складається не з важких, а легких хімічних елементів, таких як сірка та кисень. Виходить, що така кількість елементів у ядрі Червоної планети набагато більша, ніж у складі ядра Землі. Виходячи з цього можна пояснити, чому Марс не став таким багатим життям світом, як і наша планета», — заявила Ірвінг.

Нагадаємо, раніше компанія американського мільярдера Ілона Маска SpaceX створила відео, в якому показано, як виглядатиме перший політ на Марс з людьми на борту новітньої ракети Starship.