ГоловнеЗдоров’яПрогрес

У Британії виявили новий варіант коронавірусу з безліччю мутацій

Варіант коронавірусу BA.2.86, що відрізняється понад 30 мутаціями гена шиповидного, був виявлений у Великобританії. Про це повідомляє The Guardian с посиланням на Агентство з безпеки в галузі охорони здоров’я Сполученого Королівства.

Зазначається, що вперше цей різновид коронавірусу був виявлений в Ізраїлі. Потім варіант був зареєстрований у Данії та США.

18 серпня Всесвітня організація охорони здоров’я поінформувала, що почала моніторинг варіанта BA.2.86. Через велику кількість мутацій його включили до списку «варіантів, які перебувають під наглядом».

Зараз найбільш поширеними варіантами коронавірусу, що циркулюють у світі, є XBB.1.16 та EG.5. Вони виявлені відповідно у 101 та 50 країнах. Обидва ці варіанти включені ВООЗ до групи «варіантів, які викликають інтерес».

На думку директора Інституту генетики при Університетському коледжі Лондона Франсуа Баллу, варіант BA.2.86 навряд чи буде таким самим смертоносним, як штами «дельта» або «омікрон».

«Навіть за найгіршого сценарію, за якого BA.2.86 спровокує нову масштабну хвилю випадків зараження, ми не очікуємо побачити такі ж показники важкої форми захворювання та смертності, які були раніше під час поширення варіантів «альфа», «дельта» або «омікрон» «, — сказав учений.

Нагадаємо, 5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що Covid-19 більше не є надзвичайною ситуацією в глобальному масштабі. 1 липня в Україні закінчився карантин у зв’язку з пандемією Covid-19, який тривав 1193 дні.