ГоловнеСоціум

У Дії пояснили, чи можна використати застосунок на перетині кордону

Соцмережі поширюють інформація про те, що прикордонники нібито перестали пропускати українців за Дією. Проте насправді перетнути кордон за паспортом в Дії не можна було й раніше. Про це йдеться в заяві Дії, а також про це свідчить інтерв’ю представника Західного регіонального управління ДПСУ Ігоря Матвійчука для Інтерфакс-Україна.

Зокрема, посадовець заявив, що прикордонники перестали використовувати цифрові версії документів в Дії при перевірці українців на кордоні. Однак мова була не про цифровий паспорт, а інші документи: свідоцтва про народження дітей etc.

«Але не за паспортом в Дії. Закордонний паспорт має бути наявним фізично. Проте ми можемо прийняти документи в Дії, які, наприклад, підтверджують, що особа має інвалідність. Паспорт в Дії може використовуватися тільки для ідентифікації особи, але не для перетину кордону», — зазначив він.

За його словами, відмова від цифрових документів пов’язана з тим, що були випадки, коли громадяни показували документи у фейковій Дії: чоловіки стверджували, що вони багатодітні батьки, показуючи підроблені свідоцтва в фейковому додатку.

Після цього інтерв’ю в соцмережах почали поширювати неправдиву інтерпретацію слів прикордонника, стверджуючи, що ці правила стосуються саме цифрового паспорта в Дії.