ГоловнеЕкономіка

У Європі влітку ціни на газ можуть ненадовго впасти нижче нуля — Bloomberg

Європейські короткострокові ціни на природний газ цього літа можуть ненадовго впасти нижче нуля, якщо попит не наздожене пропозицію, пише Bloomberg.

«Такого не траплялося з жовтня 2006 року, коли внутрішньоденні ціни у Великій Британії ненадовго впали нижче нуля після відкриття нового газопроводу за сприятливих погодних умов. Зараз діють схожі фактори: ціни падають, оскільки запаси швидко заповнюються, споживання різко зростає, а вітрова та сонячна енергія виробляється потужно. Ринки країн з обмеженими запасами газу, таких як Британія, мають більше шансів досягти нульової позначки», — пише агентство.

Європейські запаси газу перевищують сезонні норми і заповнені приблизно на 66%, і дехто сподівається, що сховища будуть заповнені вже в серпні, задовго до початку опалювального сезону. Тим часом низькі ціни ще не відновили промисловий попит, і деякі покупці відкладають закупівлі газу до подальшого зниження цін.

«Якщо так піде і надалі, то ми будемо заповнені досить рано влітку, у вересні або жовтні, а далі все залежатиме від того, наскільки рано почнеться зима», — сказав головний виконавчий директор швейцарської торгової компанії MET International Дьордь Варга.

Нагадаємо, у кінці квітня Євроcоюз розпочав процес спільних закупівель газу AggregateEU, в якому може бути задіяна і Україна.