ГоловнеСвіт

У Вірменії політичні еліти та громадськість вимагають від влади виходу з ОДКБ, ЄАЕС та СНД

“Вірменська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства” скликала “Форум незалежності” за участю демократичних, громадських та політичних сил за незалежність, суверенітет та розширення прав та можливостей Вірменії.

Як повідомляє AnalitikaUA, у ході форуму учасники обмінялися ідеями, висловили свою позицію щодо подій, що відбуваються в Республіці Вірменія та Арцах (Карабах – ред.), потім обговорили та прийняли заяву, в якій зажадали від офіційного Єревану виходу з ОДКБ, ЄАЕС та СНД, а також припинити мовлення російських державних та афілійованих з Кремлем ЗМІ.

У пунктах заяви звучать вимоги – негайно розпочати процес виходу з ОДКБ, ЄАЕС, СНД шляхом розпуску всіх військових та економічних угод з Росією, які на даний момент є прямою загрозою цій безпеці, а не складовими безпеки Вірменії.

– Заборонити мовлення російських державних телеканалів, що транслюються у вірменській мультиплексній та кабельній мережі, на підставі порушення Конституції та законів Республіки Вірменія.

– Подати заявку на повноправне членство у Європейському Союзі. Підписати двосторонні угоди щодо стратегічного партнерства з демократичними країнами державами-членами ЄС, США, Канада та інші країни Об’єднаного Заходу.

— Надати імпульсу поглибленню двостороннього та багатостороннього військового та військово-технічного співробітництва з країнами Заходу та євроатлантичними системами безпеки.

У тексті заяви також наголошується, що присутні на форумі сили розглядають насильницьку депатріацію арцахських (карабахських — ред.) вірмен за допомогою голоду та військової агресії у тій самій логіці, що й агресію та геноцид, організовані Росією проти народу України, що присутні вже засудили і що є продовженням Голодомору та насильницьких депортацій, здійснених у рамках сталінської колоніальної політики у першій половині минулого століття.

Зазначимо, що у форумі взяли участь понад 20 організацій, серед них політичні партії, громадські організації та журналістські об’єднання.