ГоловнеЕкономіка

Україна готується приєднатися до системи електронної товарно-транспортної накладної ЄС, — МІУ

Перевагою системи е-ТТН в Україні є розробка одразу з урахуванням євростандартів обміну даними, це зробить інтеграцію з європейською системою e-CMR легшою.

Україна стала єдиною країною серед країн Східного партнерства, яка успішно пройшла відбір для участі у пілотному проєкті EU4Digital. Він передбачає приєднання до єдиної системи електронної товарно-транспортної накладної Європейського Союзу — е-CMR.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Протягом минулого року продовжувалася активна робота з впровадження електронної ТТН в Україні. Перехід на електронну систему матиме позитивний економічний ефект — електронні накладні дешевші паперових, та екологічний — відмова від паперових документів сприятиме збереженню довкілля. Перевагою системи е-ТТН в Україні є розробка одразу з урахуванням європейських стандартів обміну даними. Це зробить інтеграцію з європейською системою e-CMR легшою», — прокоментував заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Анатолій Комірний.

У рамках пілоту сформовано робочу групу, завданням якої є: оцінка поточного стану справ з електронним обміном інформацією про вантажні перевезення в Україні та розробка дорожньої карти щодо запуску електронних супроводжувальних документів перевезення вантажів.

Дорожня карта буде розроблена протягом 2023 року на підставі оцінки поточного стану справ, і включатиме план дій щодо інтеграції платформи електронних вантажних перевезень України та ЄС. Зокрема, відповідності е-ТТН стандартам обміну електронною інформацією про вантажні перевезення (eFTI).

Впровадження системи е-TTН здійснюється у партнерстві Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» та за участі ГО «Інститут аналітики та адвокації», яка на період реалізації проєкту є адміністратором системи е-ТTН.