ГоловнеЕкономіка

Україна наростила виробництво молока

У березні українські господарства всіх категорій виробили 1,003 млн т молока, що на 3/4 більше, ніж у лютому цього року, і на 13% більше, ніж у березні 2022 року. Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.

«Скорочення загальних по ринку показників виробництва молока і яловичини в січні-березні поточного року є результатом наслідків повномасштабного вторгнення росії. Проте, промислові підприємства продовжують ефективно адаптуватися до роботи в умовах воєнного стану — за результатами першого кварталу, саме індустріальні ферми навіть збільшили обсяги надоїв і забою, а частка сировини від господарств населення продовжує скорочуватися», — повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

У січні-березні 2023 року найвищі темпи приросту виробництва молока з усіх видів господарств, порівняно з першим кварталом 2022 року, були зафіксовані у: Закарпатській (+50%), Івано-Франківській (+17%), Тернопільській (+17%), Хмельницькій (+14,5%), Рівненській (+12,2%) і Черкаській (+11%) областях.

За перший квартал лідерами за обсягами виробництва сирого молока стали: Полтавська область – 150,6 тис. т, Хмельницька область – 142,6 тис. т, Вінницька область – 130 тис. т; Черкаська область – 103,7 тис. т, Житомирська область – 98,2 тис. т, Чернігівська область – 90,9 тис. т та Тернопільська область 84,1 тис. т. Сумарно, в січні-березні 2023 року в цих областях було вироблено понад 53% молока від загального валу молока в Україні.

Найбільше скорочення виробництва молока спостерігалося в охоплених воєнними діями Луганській та Запорізькій областях: у першому кварталі в Запорізькій області виробили 3,3 тис. т молока, а в Луганській області – 8,6 тис. т. У січні-березні торік на Запоріжжі виробили 28,4 тис. т молочної сировини, а на Луганщині –-12,5 тис. т. Даних з територій Донецької і Херсонської областей, де тривають бої, немає.

За попередніми оцінками Держстату, в першому кварталі на територіях України охоплених воєнними діями, було вироблено 3,2% молока від загального валу. Близько 96,8% сировини було вироблено в регіонах, де не відбуваються бойові дії.

В асоціації вважають, що почався «сезон великого молока», проте збільшення попиту на молочну продукцію в Україні в найближчій перспективі малоймовірне у зв’язку з обмеженим попитом на внутрішньому ринку.

На зовнішніх ринках топит на українську молочну продукцію теж зменшився. У березні традиційні покупці української молочної продукції Ізраїль і Грузія скоротили імпорт сухого молока, Молдова зменшила імпорт масла, а Казахстан купує менше сиру.

Повідомляється, що зараз українська молочна продукція не користується попитом в ЄС, де існують надлишки молока-сировини, а склади забиті біржовими товарами. Позначається на показниках і заборона окремих країн на імпорт української сільгосппродукції.

За попередніми даними Державної служби статистики, у березні 2023 року Україна експортувала 8,94 тис. т молочної продукції на суму 20,27 млн дол., що на 1,8% більше, ніж у лютому цього року.