ГоловнеПолітика

Україна не планує мати «брудних бомб» — Кулеба

Російська пропаганда знову намагається сфабрикувати історію з «брудною бомбою», яку начебто створює Україна. Про це написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter.

«Російська пропаганда знову у справі, намагаючись сфабрикувати історію з «брудною бомбою». Повторюю: Україна ніколи не мала, не має і не планує мати «брудних бомб». Коли торік Росія вперше повідомила про цей обман, ми надали повний доступ МАГАТЕ, яке розвінчало цю брехню», – зазначив Кулеба.

Нагадаємо, сьогодні у РФ заявили про запобігання контрабанди радіоактивного цезію-137. Ізотоп нібито мали вивезти з країни і «використати на шкоду російським інтересам» у ході війни проти України. При цьому «члени організованої злочинної групи» начебто діяли при «координації громадянина України».

«Брудна бомба» – це, по суті, звичайна боєголовка або снаряд, начинений радіоактивними речовинами або промисловими чи медичними відходами з низьким рівнем радіації: цезієм, іридієм або плутонієм. Під час детонації цього виду зброї не відбувається ядерного вибуху з ланцюговою реакцією. Руйнівний ефект «брудної бомби» не більший, ніж у звичайної бомби, скинутої з літака, або ракети. Але наявність радіоактивних частинок призводить до широкого забруднення цілих районів, хоча й слабкого, роблячи їх непридатними для проживання на роки.