ГоловнеЕкономіка

Україна пропонує знизити «стелю» цін на нафту РФ до $45 за барель

Україна пропонує ще більше знизити «стелю» цін на російську нафту. Про це повідомляє Мінекономіки.

«У фокусі уваги України постійно перебуває питання зменшення price cap на сиру нафту та нафтопродукти. Запровадження санкційною коаліцією цього інструменту боляче вдарило по нафтогазовим доходам Росії. Якщо минулого року експорт нафти і газу Росією становив 349 млрд доларів, то цього року, за прогнозами експертів, Росія отримає від цього експорту близько 173 млрд доларів», — йдеться в повідомленні.

Як заявив заступник міністра економіки Олексій Соболев, українська сторона домагається, щоб «стелю» цін понизили з 60 доларів за барель до 45 або навіть до 30 доларів, аби зрізати ці доходи ще більше.

У Мінекономіки зазначають, що санкції Заходу проти російського Росатому — це лише питання часу.

«Нещодавно низка країн з G7 — Велика Британія, США, Канада, Японія та Франція — заявили про намір витіснити Росію з міжнародного ринку ядерної енергії. Це дуже важливо, оскільки ці країни зможуть запропонувати країнам, які зараз залежать від російській ядерної енергетики, альтернативу. Звісно, просто так не можна взяти і замінити Росатом на іншого постачальника палива. Це складний технологічний процес. Але Україна доводить, це можливо: ми запровадили санкції проти Росатому та переходимо на паливо західних постачальників», — зазначив Соболев.

Він додав, що Україна також наполягає на запровадженні Євросоюзом санкцій проти російських алмазів, торгівля якими приносила РФ 4-4,5 млрд доларів доходів щорічно.

Раныше повыдомлялося, що країни G7 досягли домовленостей щодо відстеження російських алмазів.

Нагадаємо, Росія збільшила експорт нафти до максимуму. Міжнародне енергетичне агентство зазначає, що РФ не виконала оголошене скорочення постачання на 500 тис. барелів на добу в повному обсязі.