ГоловнеЕкономіка

Україна та ЄБРР планують спільні проекти щодо розвитку Дунайських портів

Вже розроблено перелік заходів зі збільшення пропускної здатності Дунайських портів, які стосуються інвестиційних, операційних та регуляторних змін в Україні, Молдові і Румунії.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів зустріч з делегацією Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на чолі з президентом банку Оділь Рено-Бассо. У фокусі розмови — реалізація спільних проєктів відновлення та можливості для розширення співпраці щодо розвитку Дунайського портового кластеру.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Бачимо перспективу співпраці щодо розвитку Дунайського портового кластеру. Розпочали роботу ще минулого року. Міжнародна інжинірингова консалтингова компанія Royal HaskoningDHV в межах спільного пілотного проєкту Міністерства та ЄБРР розробила перелік заходів щодо збільшення пропускної здатності Дунайських портів, які стосуються інвестиційних, операційних та регуляторних змін як в Україні, так і в Молдові і Румунії. Без сумніву, Дунайський кластер став критично важливим елементом продовольчої безпеки світу в умовах обмеженої роботи чорноморських морських портів. Зокрема, через експлуатаційне днопоглиблення в портах Дунайського регіону при відновленні їхніх паспортних характеристик. Таким чином ми відроджуємо канал гирло Бистре як альтернативний шлях для українського агроекспорту. Уже зараз обговорюємо з партнерами проєкти відновлення базової інфраструктури: електромережі, водопостачання та водовідведення, транспортної інфраструктури, житла на звільнених територіях», — прокоментував Кубраков.

Зазначається, що наразі Міністерство відновлення та підвідомчі організації реалізують низку спільних з ЄБРР проєктів, зокрема: Розвиток дорожнього господарства в рамках проєкту «Розвиток транс’європейської транспортної мережі. Україна — дорожні коридори».

«Ведеться співпраця з ЄБРР щодо включення у проєкт капремонту дороги M-09 Тернопіль — Львів — Рава-Руська (на м. Люблін) та дороги M-11 Львів-Шегині. Це дозволить покращити логістику на західних кордонах України. Розвиток залізничної мережі, зокрема електрифікація залізничної мережі та забезпечення базових потреб «Укрзалізниці в умовах війни. Розвиток логістичної мережі «Укрпошти», зокрема закупівля транспортних засобів, модернізація сортувального обладнання та відновлення роботи відділень на деокупованих територіях. Окрім цього, наразі «Украерорухом» направлено до ЄБРР запит на отримання грантових коштів та перелік потенційних проєктів для фінансування за рахунок гранту. Проєкти стосуються підготовки аеронавігаційної інфраструктури до процесу післявоєнного відновлення польотів», — додали в відомстві.