ГоловнеЕкономіка

Україна та Молдова спростили процедуру транзиту вантажів залізницею

Верховна Рада ратифікувала внесення змін до угоди між Україною та Молдовою про діяльність залізничного транспорту.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

У міністерстві пояснили, що ухвалені зміни дозволять здійснювати транзитні перевезення на дільниці Етулія (Молдова) – Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова), без тридобової зупинки у Рені.

Нові норми стосуватимуться рухомого складу всіх форм власності та вантажів, які прямують зі станцій Республіки Молдова та України або транзитом через їх території в напрямку молдовського Джурджулешти та румунського Галац-Ларга.

«Ці зміни дають можливість значно прискорити та збільшити залізничні вантажоперевезення між Україною та Молдовою, а також суттєво підвищити експортний потенціал портів Дунайського кластеру.

Разом із цим, ми зосереджуємо зусилля над відновленням та розвитком інфраструктури морських портів Ізмаїл та Рені для розширення номенклатури вантажів», — зазначив Віце-прем’єр-міністр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраокв.

Також ухвалені зміни сприятимуть збільшенню пропускної спроможності пунктів пропуску Фрікацей–Етулія та Рені–Джурджулешти.

Нагадуємо:

Молдова розпочала активну співпрацю з Україною, Румунією та донорськими організаціями для модернізації своєї залізничної інфраструктури, щоб допомогти Україні наростити експорт агропродукції.

Філія АТ «Укрзалізниця» «Центр транспортної логістики» уклала договір з молдавським залізничним оператором, завдяки якому УЗ зможе надавати комплекс послуг з організації перевезень вантажів транзитом по території Молдови в усіх сполученнях.