ГоловнеСоціум

Україна висунула свою кандидатуру до Ради керуючих МАГАТЕ

Міністр енергетики Герман Галущенко закликав європейських колег підтримати кандидатуру України до Ради управляючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Про це повідомляє прес-служба відомства.

Вказано, що з такою пропозицією Галущенко виступив у ході неформальної зустрічі міністрів енергетики та транспорту ЄС у Стокгольмі 27 лютого.

«Міністр енергетики повідомив, що Україна висуває свою кандидатуру до Ради керуючих МАГАТЕ на 2023-2025 роки та закликав учасників засідання приєднатися до обговорення цього питання та підтримати українську заявку», — йдеться у повідомленні.

Галущенко в ході зустрічі подякував представникам ЄС за 10 пакет санкцій проти Росії та наголосив на необхідності не лише збереження тиску на країну-агресора, а й його поширення на всі сфери російської енергетики, зокрема на ядерну галузь.

«Настав час йти далі і вводити санкції проти Росатому, який прикриває ядерний тероризм російського режиму і спонсорує російську армію. Ми вітаємо рішення Фінляндії, Болгарії та Чехії відмовитися від співпраці з росією в ядерній галузі і закликаємо інших партнерів зважитися на цей крок», — заявив міністр.

Як відомо, Рада управляючих МАГАТЕ є одним із двох керівних органів агентства разом із щорічною генеральною конференцією його держав-членів.

Рада розглядає фінансові відомості, програму та бюджет МАГАТЕ та виносить за ними рекомендації генеральної конференції. Вона розглядає заяви про прийом до членів агентства, затверджує угоди про гарантії та публікує норми безпеки МАГАТЕ. Вона також призначає гендиректора агенції, який затверджується генеральною конференцією.

Раніше повідомлялося, що Росія заблокувала ротацію МАГАТЕ на Запорізькій АЕС. Також росіяни продовжують активну мілітаризацію станції та прилеглої території.