ГоловнеПрогрес

Україна закупила обладнання для відбору ДНК-зразків військових

Україна закупила обладнання для відбору, оцифрування та зберігання ДНК-зразків військовослужбовців. Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за підсумками наради з регіональними координаторами Офісу Уповноваженого за зниклими безвісти.

Зазначається, що було розглянуто питання попереднього відбору генетичного матеріалу у військових, які йдуть на службу до ЗСУ, і правоохоронців.

«Безперечно, під час війни це дуже важливо. Генетичний матеріал усіх захисників повинен зберігатися в єдиній базі… Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації. Сподіваюся, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури», — наголосила віце-прем’єр-міністр. міністр Ірина Верещук.

У Мінреінтеграції нагадали, що законодавством передбачено обов’язкове взяття біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад.

«Вже розроблено порядок відбору зразків геномної інформації людини. Документ узгодять із центральними органами виконавчої влади. Відповідно до цього порядку ДНК людини оцифровуватиметься і зберігатиметься в особистій справі військового. Наразі вже закуплено відповідне обладнання», — підсумували у відомстві.

Раніше повідомлялося, що криміналісти ідентифікували близько трьох тисяч українців, убитих російськими загарбниками. Ще 2800 тіл залишаються не упізнаними через відсутність порівняльного ДНК-матеріалу.