ГоловнеЕкономіка

В США розпочали програму з декарбонізації портів вартістю 4 млрд доларів

В США планують витратити близько 4 млрд доларів на покращення електрифікації портів країни та на скорочення викидів CO2 від вантажівок. Про це пише The Maritime Executive.

Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) запустило програми «Чисті гавані» вартістю 3 млрд доларів, спрямовану на зменшення забруднення в портах США, і програму «Чисті вантажівки» вартістю 1 млрд доларів, спрямовану на зменшення викидів CO2 транспортними засобами поблизу портів та інших маршрутів вантажівок.

Зокрема, EPA хоче отримати детальну інформацію про наявність, ринкову ціну та продуктивність обладнання з нульовим рівнем викидів для портів, включаючи важкі вантажні транспортні засоби, портове обладнання, електричні зарядки та інші потреби інфраструктури для технологій декарбонізації.

Радник Білого дому з питань клімату Алі Заїді зазначив, що програми спрямовані на вирішення проблеми шкідливого забруднення портової інфраструктури. Також буде встановлено стандарти, які сприятимуть переходу до чистіших технологій з нульовим викидом вуглецю.

Також цього року завершено роботу над новими стандартами чистого повітря для важких вантажівок, вперше за понад два десятиліття, які на 80% суворіші за поточні стандарти.

«Люди, які живуть поблизу портів, знають, що забруднення повітря може бути надзвичайно високим, тому що всі вантажівки та всі транспортні засоби, які перевозять вантажі в порти та з портів, значно забруднюють повітря», — заявив у квітні президент США Джо Байден.

Минулого тижня регулятивні органи Каліфорнії схвалили нове законодавство, яке вимагає, щоб усі автомобілі середньої та великої вантажопідйомності, продані в штаті в 2036 році, мали нульовий рівень викидів. Також було оголошено про нові правила щодо скорочення викидів CO2 для локомотивів.

До 2035 року великі вантажівки, автопарки місцевих доставників і державних транспортних засобів повинні знизити рівень викидів, до 2039 року — сміттєвози, місцеві автобуси, а до 2042 року — трактори та спеціальні транспортні засоби.